dimecres, 18 de febrer del 2015

Joan Millaret publica una ressenya sobre «Un son profund» en el Diari Maresme

Joan Millaret ha publicat en el Diari Maresme la ressenya «Un son profund» d’Enric Iborra. Podeu llegir-la completa clicant-ne l’enllaç.

Aquí en teniu uns fragments:

«Iborra esbossa un programari ambiciós i el seu dietari literari es planteja il·lustrar convenientment el mapa més aproximatiu i detallat de l’evolució de la literatura universal, i bàsicament europea, en el decurs dels segles. Però focalitza el seu interès en la lectura i comentari de part dels seus alumnes de sis comptades obres de dimensions apamables, prou representatives del seu respectiu temps, que aplega tant L’infern de Dant com La metamorfosi de Kafka. Durant aquest llarg periple per la carretera de les lletres —un periple narrat que també té quelcom de novel·lesc— ple de parades i abaixadors, Iborra s’atansa al navegant Ulisses de L’odissea d’Homer i d’entre els plecs del poema sembla extreure’n l’enigmàtic, ambigu i qüestionador títol d’aquest llibre, Un son profund.» 

«Més enllà d’una eina didàctica per procurar canalitzar la inabastable riuada d’obres literàries i contribuir a que els adolescents en el seu estat educatiu puguin seguir un camí ordenat i no s’ofeguin en el mogut mar de lectures, el llibre supera en escreix la simple, que no senzilla, tasca de dictar continguts i pautes en un programari literari d’ordre cronològic. Aquest llibre va més enllà. I el seu abast no conclou en l’àmbit d’una classe d’institut sinó que surt extramurs per interpel·lar també el lector passavolant o el més lletraferit. Un son profund és una obra apassionada i tant versàtil que desvetlla la immediata curiositat d’un lector embadalit que se sent reconfortat amb el desplegament de les eines imprescindibles que Iborra posa a la nostra disposició per tal de no desorientar-nos en el fresc panoràmic de la literatura universal.»

1 comentari: