dissabte, 13 de juny del 2015

Planiana (93)


Els sorolls de la mar sempre estan faixats pel silenci. El misteri de la mar ve d’ací.

Josep Pla, Cadaqués (Un petit món del Pirineu, OC, 27)

dijous, 11 de juny del 2015

Dos poemes d’Imma López Pavia sobre el tema d’Ulisses

Imma López Pavia, que s’havia donat a conèixer com a poeta aquests últims anys en algunes antologies, acaba de publicar el seu primer recull de poemes en solitari, Santuaris, amb el qual ha obtingut el XXXII Premi Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d’Alcoi. Es tracta d’una obra molt meditada. I molt convincent. Organitzada en dues parts, la primera es titula Santuaris, com el llibre, i planteja un viatge vital pels temples grecs i els santuaris de l’antiguitat. El títol de la segona, Cambra santuari, al·ludeix a l’espai sagrat de la cambra dels amants. Uns versos del Càntic dels càntics i uns altres de Joan Vinyoli, encapçalen com a epígraf aquesta segona part i anuncien l’expressió d’una experiència exaltant i joiosa. 

Recomane vivament als seguidors de la serp blanca la lectura d’aquest llibre. Ara no puc fer-ne una anàlisi en profunditat, que tampoc no cal, però sí que m’agradaria referir-me a dos poemes de la primera part, que m’han interessat particularment. Tots dos es poden considerar una variació sobre el tema d’Ulisses, un dels més insistits i suggestius de la literatura universal. En el primer, «Retorn», Imma López reprèn un dels temes fonamentals de l’Odissea: la idea del retorn. Acabada la guerrra de Troia, Ulisses l’únic que vol és tornar a casa amb la dona i el fill, no anar-se’n de viatge per conèixer món i viure aventures. Però, és possible el retorn? 

El segon poema, «Com Ulisses», un dels més suggestius del recull, traça un paral·lelisme entre «aquell antic periple que ens configura», i nosaltres, pelegrins que «Restem enllaçats com la nit a la fosca / a la llegenda del mariner», «reduïts» a la rutina laboral de cada dia, «abocats» a una «jubilació alimentícia». Quina és la nostra Ítaca? 

Us invite a llegir-los tots dos a continuació:

dilluns, 8 de juny del 2015

Un curs de literatura universal al Centre Octubre

Feia temps que estava pegant-li voltes, i al final m’he decidit. A l’octubre començaré a impartir un curs de literatura universal a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, en què intentaré oferir una panoràmica de la literatura occidental, des dels poemes homèrics i els llibres bíblics fins a l’actualitat a partir d’una tria de textos de totes les èpoques que es llegiran i es comentaran en classe. També proposaré la lectura d’una sèrie d’obres completes que encara no tinc tancada. L’acabaré de fixar el primer dia de classe a partir d’una proposta que presentaré als alumnes. El curs, encara que està pensat per a un públic universitari, està obert a tothom.

En aquest curs no repetiré el que estic fent des de fa uns anys en l’assignatura de literatura universal de segon de batxillerat a l’institut Lluís Vives. Les obres que comentaré seran unes altres i també els temes i fils conductors que intentaré plantejar. Per a mi, representa un incentiu per aprofundir una sèrie de lectures i de qüestions que m’interessen des de fa temps. D’altra banda, em fa il·lusió treure les meues classes de l’institut i obrir-les a un públic més divers, més adult també, sense els condicionaments de programacions oficials ni d’exàmens.

Evidentment, tot això ara per ara és tan sols un projecte que només serà possible si es matriculen suficients alumnes. Us agrairia que en fésseu difusió entre els vosttres cercles. Al setembre, quan la majoria dels que hi puguen estar interessats prendran la decisió de matricular-se o no, procuraré fer una campanya d’informació més intensa. Mentrestant, l’aniré recordant de tant en tant.

El curs començarà el pròxim 6 d’octubre i acabarà el 31 de maig de 2016. Les sessions tindran lloc els dimarts de cada setmana, de 18’30h a 20h. Per a informar-vos sobre els detalls de la matrícula, podeu consultar aquest enllaç de l’Octubre: Curs de literatura universal.